Päivän sana 618 (Ilmestyskirja 77)

Keskiviikko 4.7.2012

Enkelten palvonta

Minä heittäydyin hänen jalkoihinsa kumartaakseni häntä, mutta hän sanoi: "Älä tee niin! Minä olen vain Jumalan palvelija, niin kuin sinä ja veljesi, jotka olette Jeesuksen todistajia. Jumalaa sinun tulee kumartaa!"

Jeesuksen todistajissa on profetoimisen Henki.

Ilm 19:10

Paavali kirjoitti siitä, kuinka usko saattaa joillakin ihmisillä vääristyä mm. erään sitä osoittavan oireen: He ovat mieltyneet enkeleiden palvelemiseen.

Tälläkin alueella on kaksi harhaa, jotka ovat toistensa vastakohtia. Joko ei tunnusteta enkelien todellisuutta ja toimintaa ollenkaan tai heille annetaan kohtuuttoman paljon merkitystä, niin että se syrjäyttää jopa Jumalan ja Jeesuksen merkityksen. Taustalla voi olla ajatus, että Jumala ja Hänen Poikansa ovat liian pyhiä ja etäisiä, niin ettei heiltä voi pyytää apua ehkä heidän suuruudelleen liian vähäisiin ongelmiin, mutta enkelit ovat vähän alempana ja lähempänä meitä, jolloin heihin uskaltaa paremmin turvautua. Hurskas mielikuvitus voi rakennella pitkälle kehitettyjä hahmotelmia enkeleistä ja heidän toiminnastaan. Esimerkkejä on sekä juutalaisessa että kristillisessä mystiikassa Yksinkertaisinta ja varminta on pitäytyä vain siihen, mitä Raamatun kanoniset kirjoitukset heistä opettavat.

Ihminen ei saa palvoa enkeleitä, vaan yksin kolmiyhteistä Jumalaa. Enkeleillä on kuitenkin oma tärkeä asemansa Jumalan ikuisessa ja luodussa todellisuudessa. He ovat Jumalan palvelijoita periaatteessa samalla tavalla kuin Jeesukseen uskovat, jotka on kutsuttu todistamaan Jeesuksesta. Heidän arvonsa ei siis ole ihmisen arvoa suurempi, vaikka he ovatkin monilta ominaisuuksiltaan ihmisten yläpuolella. Heprealaiskirjeen mukaan he ovat samalla uskovien palvelijoita ohjaten ja varjellen niitä, jotka saavat periä autuuden.

Siksi saamme rukoilla enkelien läsnäoloa elämäämme, mutta tätä pyydetään Jumalalta, ei enkeleiltä itseltään.

Sinua enkeleistä nyt kiitän Herrani.
Yön valtoja en pelkää, kun näytä voimasi.
Ja kiusaaja kun tahtoo myös minut valloittaa,
voit hyökkäykset voittaa ja minut pelastaa.

Teksti ja kuva AT
Filipp Melanchthon, virsi 136:1