Päivän sana 620 (Ilmestyskirja 78)

Keskiviikko 11.7.2012

Valkoisella hevosella ratsastava

Minä näin taivaan avoinna: näin valkoisen hevosen ja sen selässä miehen. Hän on uskollinen ja totuudellinen, hän tuomitsee ja taistelee vanhurskaasti. Hänen silmänsä olivat kuin tulen liekit, hänellä oli päässään monta kruunua, ja häneen oli kirjoitettu nimi, jota ei tunne kukaan muu kuin hän itse. Hänellä oli pukunaan vereen kastettu viitta, ja hänen nimensä on Jumalan Sana.
Hänen jäljessään tulivat taivaan sotajoukot, valkoisilla hevosilla ratsastavat soturit, joiden puku oli hohtavan valkeaa pellavaa. Hänen suustaan lähtee terävä miekka. Sillä miekalla hän lyö kansoja, hän paimentaa niitä rautaisella sauvalla ja polkee viinikuurnassa kaikkivaltiaan Jumalan hehkuvan vihan viinin. Hänen viittaansa on reiden kohdalle kirjoitettu nimi: kuninkaiden Kuningas, herrojen Herra.

Ilm 19:11-16

Ratsun valkoinen väri kuvaa puhtautta ja pyhyyttä, ratsastajasta käytetyt laatusanat uskollinen ja totuudellinen jatkavat hyvien ominaisuuksien määrää. Ratsastaja tulee tuomitsemaan. Tuomio tarkoittaa hyvän voittoa pahasta, joka lopulta tapahtuu tässä julmuuden, pahuuden, valheen ja vääryyden maailmassa. Monet kruunut kuvastavat kaikkivaltiutta, sitä, mikä oli Jeesukselle annettu ja koskee sekä näkymätöntä että näkyvää maailmaa, taivasta ja maata. Vereen kastettu viitta kertoo voiton hinnasta, ristillä maailman syntien tähden annetusta uhrista. Hänen nimeään ei kukaan tunne. Se kuvaa sitä, että Jumala on salattu, Hän on kätketty ihmisen luonnolliselta ymmärrykseltä. Mutta toisaalta Hänen nimensä on Jumalan Sana. Se on puolestaan ilmoitettu. ”Alussa oli sana, Sana oli Jumalan luona ja Sana oli Jumala…Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme ja me katselimme Hänen kirkkauttaan, sen kaltaista kirkkautta, kuin ainokaisella Pojalla on Isältä. ” ”Joka on nähnyt minut on nähnyt Isän.” Jumala on tullut Jeesuksessa näkyväksi, siksi Hänessä näkyy myös Jumalan tahto, joka kertoo mitä Jumala tahtoo meidän tekevän ja miten Hän tahtoo meidän tuntevan pelastuksen armon.

Ratsastajan suusta lähtee terävä miekka, jolla Hän lyö kansoja. Heprealaiskirjeen mukaan Jumalan sana on terävää miekkaa terävämpi ja se tunkeutuu ihmisen läpi tuomiten ja leikaten pahan ja hyvän väliin selvän rajan. Nykyisenä aikana Hänen miekkansa käy läpi ihmisten omantunnon, tuomitsee, mutta johtaa myös armon tuntemiseen. Kristuksen paluussa se tuomitsee kansat lopullisesti ja näkyvällä tavalla. Silloin Jumalan viha lankeaa lopullisesti niiden ylle, jotka eivät ole halunneet uskoa Jumalan rakkauteen, Jeesuksen kuoleman meille tuottamaan, vaan ovat hylänneet sen kääntyen epäuskoon.

Maailmaa, Herra, armahda! Me tarvitsemme Jeesusta.
Hän ristillä on taistellut, mylös meidät vapauttanut.

Armahda meitä, Jumala. Suo meidän kiittää, palvella.
ja luotujasi rakastaa, päivääsi suurta odottaa.

Teksti ja kuva AT
Rukous Albert F. Bayly, virsi 601:4-5