"polkee rikki käärmeen pään"
Pariisissa
Place Saint-Michel'llä sijaitseva patsas, tekijä  Francisque Joseph Duret, v. 1860

Tiistai 29.3.2011

Vaimon siemen

Ja minä panen vihan sinun ja naisen välille ja sinun sukusi ja hänen sukunsa välille:* ihminen on iskevä sinun pääsi murskaksi, ja sinä olet iskevä häntä kantapäähän.

(...sinun siemenesi ja hänen siemenensä...
vuoden -38 käännös ja alkuteksti)

1 Moos 3:15

Tätä jaetta on kutsuttu alkuevankeliumiksi. Näin sanoi jo Luther.

Sillä tarkoitetaan sitä, että siihen sisältyy jo heti ihmiskunnan alussa, syntiinlankeemuksen vasta tapahduttua, lupaus naisen siemenestä, joka tulee kerran murskaamaan käärmeen pään.

Käärme oli Saatana, joka vietteli paratiisissa ihmisen tottelemattomuuteen ja sai aikaan paratiisista pois ajamisen.
Raamattu puhuu vanhan ajan maailman normaalin käytännön mukaan aina miehen siemenestä, ei naisen. Mooseksen kirjat eivät selitä valitun ilmaisun syvää merkitystä. Poikkeava ilmaus viittaa siihen, ettei tulevalla Pelastajalla ole maallista isää. Hän on syntynyt ei miehestä ja naisesta, vaan yksinomaan naisesta. Jumalan sana paratiisissa on siten Raamatun ensimmäinen viittaus Jeesuksen neitseelliseen syntymiseen.

Neitseestä syntyminen on keskeinen edellytys sille, että Jeesus on Jumalan Poika. Ja tämä puolestaan on Uuden testamentin valossa ehdoton edellytys sille, että hän pystyi sovittamaan meidän syntimme.

Naisen siemen saa käärmeen piston kantapäähänsä. Saatana pääsee iskemään myrkkyhampaansa, niin että Jeesus kuolee. Mutta samalla sen oma pää tulee murskatuksi. Sen valta hävitetään. Vapaus sen aiheuttamasta vankilasta murretaan. Ihmisille lahjoitetaan vapaus synnin, kuoleman ja paholaisen vallasta.

Taivaallinen Isä,
Sinä valitsit neitsyt Marian Vapahtajamme äidiksi.
Täytä meidät armollasi, että mekin hänen laillaan suostuisimme tahtoosi.
Lahjoita sydämiimme ilo siitä, että Poikasi Jeesus Kristus syntyi ihmiseksi ja vapautti meidät synnin ja kuoleman vallasta.

Ylistämme häntä, joka Sinun  ja Pyhän Hengen kanssa hallitsee iankaikkisesti.

Teksti ja kuva Arno Toivanen
Rukous kirkkokäsikirjasta