Päivän sana 479 (Ilmestyskirja 5)

Torstai 14.4.2011

Α ja Ω

"Minä olen A ja O, alku ja loppu", sanoo Herra Jumala, hän, joka on, joka oli ja joka on tuleva, Kaikkivaltias.

Ilm 1:8

Kehys, johon ne kuuluvat muodostuu siitä täydellisestä Jumala-pimennyksestä (Juutalaisen filosofin Martin Buberin käyttämä käsite), jossa ihminen väistämättä on. Kukaan ei voi tuntea Jumalaa. Ihminen ei voi omilla edellytyksillään, ei järkensä avulla, ei tahdonvoimallaan, hyvään pyrkimisellä, eikä syvien mystisten kokemusten ja elämysten kautta, oppia tuntemaan häntä eikä päästä sovintoon hänen kanssaan. Jumala on salattu. Tämä tila on vallinnut aina alussa tapahtuneesta syntiinlankeemuksesta lähtien, jolloin Jumala ajoi ihmisen pois paratiisista ja asetti enkelin vartioimaan sinne johtavaa tietä. Jumala on salattu, hän on tuonpuoleinen, transsendenttinen. Johanneksen evankeliumin johdannossa todetaan, ettei kukaan ole nähnyt Jumalaa.

Mutta jos tämänpuoleisuuden ja tuonpuoleisuuden rajan ylittäminen onkin ihmiselle mahdotonta, ei se ole sitä Jumalalle. Hän voi ylittää rajan ja ilmoittaa itsensä meille.Tähän yhteyteen kuuluvat Jumalan sanat: ”Minä olen A ja O, alku ja loppu, ensimmäinen ja viimeinen, Jumala, joka on, joka oli ja joka on tuleva, Kaikkivaltias.

Ilmaus on moninkertainen. Sen eri osat kertovat samaa ikuisuutta ja äärettömyyttä, jotka ovat Jumalan perusominaisuuksia. Ne ovat myös välttämättömiä Jumalalle. Jos hän olisi jotakin, mikä olisi vähemmän kuin tämä, ei hän olisi Jumala.

Sanat ’Minä olen’ viittaavat Johanneksen evankeliumin sisältämiin Jeesuksen ’minä olen’ – lausumiin. Ne puolestaan viittaavat Jumalan sanoihin Moosekselle tämän kysyessä hänelle palavassa pensaassa puhuvan Jumalan nimeä. Jumala vastasi hänelle: ”Minä olen se, joka minä olen. Sano israelilaisille: ’Minä olen’ lähetti minut teidän luoksenne. Jumala ei ole ainoastaan olemassa, Jumala on! Hän on tosiolevainen, jonka olemassaolo ja olemus on paljon enemmän, suurempaa ja kaiken kattavampaa, kuin ihmisen, maailman tai maailmankaikkeuden olemassaolo ja oleminen.

Samaan tähtäävät kreikan kielen aakkosten ensimmäinen ja viimeinen kirjain alfa ja oomega,Α ja Ω. Hän on ensimmäinen, ennen maailmankaikkeuden luomista ikuisuudesta asti, ja viimeinen, hän pysyy ikuisesti sittenkin, kun taivas ja maa katoavat. Häneen kaikki tähtää. Paavalin mukaan kaikki, mikä on, on luotu häntä varten ja häneen. Jumala on ikuinen ja ääretön, luomaton ja syntymätön. Ei ole aikaa ennen Jumalaa eikä Jumalan jälkeen. Hän on myös kaikkiallinen. Ei ole paikka, missä hän ei olisi. Ja lopuksi hän on kaikkivaltias, jota eivät sido minkäänlaiset osaamiseen tai pystymiseen liittyvät rajoitukset, joihin me ihmiset olemme kaikessa sidottuja. Jumalaa sitoo vain yksi asia: Hän ei toimi omaa olemustaan ja tahtoaan vastaan.

Kiitämme siitä, että olet ilmoittanut meille pimeässä oleville itsesi, olemuksesi ja voimasi, persoonallisuutesi, ikuisuutesi ja armollisuutesi.

Teksti ja kuva Arno Toivanen