Päivän sana 493 (Ilmestyskirja 13)

Valvomisen vertauskuva

Tiistai 10.5.2011

Väärä suvaitsevaisuus

"Tyatiran seurakunnan enkelille kirjoita:

"Näin sanoo Jumalan Poika, jolla on silmät kuin tulen liekit ja jonka jalat välkehtivät kuin hehkuva pronssi:                          "Minä tiedän sinun tekosi, sinun rakkautesi ja uskosi, palvelumielesi ja kestävyytesi. Viime aikoina olet tehnyt vielä enemmän kuin alussa teit. Mutta sitä en sinussa hyväksy, että suvaitset tuota naista, tuota Isebeliä, joka sanoo itseään profeetaksi ja johtaa opetuksellaan minun palvelijoitani harhaan, harjoittamaan siveettömyyttä ja syömään epäjumalille uhrattua lihaa. Olen antanut hänelle aikaa kääntyä, mutta hän ei halua luopua siveettömästä elämänmenostaan. Voi häntä! Minä suistan hänet sairasvuoteeseen ja kaikki hänen rakastajansa ankaraan ahdinkoon, elleivät he luovu hänen tavoistaan. Hänen lapsensa minä surmaan rutolla. Kaikki seurakunnat tulevat tietämään, kuka minä olen: minä tutkin sydämet ja ajatukset ja annan jokaiselle teistä hänen tekojensa mukaan.

"Mutta teille muille tyatiralaisille, jotka ette seuraa tuota oppia ettekä ole vihkiytyneet Saatanan salaisuuksiin, niin kuin sanonta kuuluu, teille minä sanon: Mitään uutta taakkaa en pane teidän kannettavaksenne. Pitäkää kiinni siitä mitä teillä on, kunnes minä tulen.

"Sille, joka voittaa, sille, joka loppuun asti noudattaa minun tahtoani, minä annan vallan hallita kansoja. Hän paimentaa niitä rautaisella sauvalla, lyö pirstoiksi kuin saviastioita. Hän saa saman vallan, jonka minä olen Isältäni saanut; minä annan hänelle aamutähden.

"Jolla on korvat, se kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille.

Ilm  2:18-29

Myös Tyatiran seurakunta saa sekä kiitosta että moitetta.

Kiitoksen syy on rakkauden, uskon, palvelumielen ja kestävyyden lisääntyminen. Kaikissa näissä asioissa seurakunta oli kasvanut. Tämä osoittaa, ettei kristityn ihmisen tai kokonaisen seurakunnan elämän ole välttämättä oltava kravunkulkua, jossa mennään vain taaksepäin. Edistyminen, kasvaminen ja eteenpäin meneminen ovat sekä Jumalan tahtoma että mahdollinen kulkusuunta.

Kaiken hyvän edistymisen ohella on tapahtunut kuitenkin myös jotakin hyvin kielteistä ja huolestuttavaa.

Tyatiran tilanteessa se on väärää suvaitsevuutta, sellaista, jossa katsotaan sormien läpi opillisia ja moraalisia ongelmia. Ne keskittyivät henkilöön, joka esiintyi seurakunnan keskellä hyvin hengellisenä hahmona, suorastaan profeettana. Kristus vertaa häntä kuitenkin Vanhasta testamentista tuttuun Isebeliin, kuningas Ahasin vaimoon, joka vastusti ankarasti profeetta Eliaa ja hänen edustamaansa puhdasta ja tervettä Jumalauskoa. Hän levitti maahan kanaanilaisen epäjumalan Baalin palvelua. Myös Tyatiran naisprofeetta mursi rajaa kristillisen uskon ja pakanuuden välillä. Tämä oli hänen syntinsä. Ja niin kuin Ahabin ja Elian ajan Israelissa, myös Tyatirassa puhtaasta Jumala-uskosta luopuminen aiheutti myös luopumista moraalisesta puhtaudesta.

Jumala oli antanut tälle ”Isebelille” aikaa ja mahdollisuuden luopua synnistään, uskontojen rajan hämärtämisestä, mutta tämä ei ollut halunnut tehdä parannusta. Katumattomuudellaan hän veti päälleen Jumalan tuomion ja rangaistuksen. Tähänkin liittyy kuitenkin toivo: ehkä rangaistuksen paino saa aikaan kääntymisen synnistä Jumalan puoleen. Ajallinen rangaistus ei välttämättä johda ikuiseen tuomioon.

Tyatiran tilanne osoittaa, että kun osa seurakunnasta luopuu oikeasta uskosta ja elämäntavasta, eivät kaikki kuitenkaan näin tee. Osa pysyy loppuun saakka uskollisina. Heitä Kristus rohkaisee pitämään kiinni siitä, mitä heillä on, aina Kristuksen tuloon saakka.

Herra Jeesus Kristus.
Auta meitä tämän ajan kristittyjä, kirkkoja ja seurakuntia pysymään siinä uskossa, jonka olet sanassasi meille lahjoittanut. Ja anna sen kantaa elämässämme hyvää hedelmää.

Teksti ja kuva AT