Sururyhmä itsemurhan tehneiden läheisille

Kiuruveden seurakuntatalo (kirkkokatu 8 KIURUVESI)

Ilmoittaudu tästä

Itsemurhaan liittyy hyvin kipeitä tunteita ja monia kysymyksiä. Sururyhmässä itsemurhantehneiden läheisille voi jakaa kokemuksia muiden saman kokeneiden kanssa. Halutessaan voi myös olla hiljaa.

Itsemurha eroaa muista kuolemista siinä, että kysymykset ja niihin liittyvät tunteet ovat erityisen vahvoja.  Esiin nousevat vaikeat kysymykset: Miksi? Mitä jos? Olisiko pitänyt huomata jotakin? Olisiko tapahtuneen voinut jotenkin estää?

Läheisistä saattaa myös tuntua, ettei tapahtuneesta voi puhua avoimesti – itsemurhaan yhdistyy häpeää. Pinnan alla saattaa kuplia myös suuttumus itsemurhan tehnyttä kohtaan. Tämän tunteen ääneen lausuminen voi tuntua erityisen vaikealta. Apu löytyy useimmiten puhumisen ja asioiden avaamisen kautta.

Iisalmen Rovastikunta