Usko

"Ylistäkää Herraa, te hänen luotunsa,
kaikkialla hänen valtakunnassaan.
Ylistä Herraa, minun sieluni." Ps. 103:22

Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani.
Joh. 14:6

Kristillinen usko perustuu ilmoitukseen, jonka Kolmiyhteinen Jumala on antanut ihmiskunnalle.

Ilmoituksessa on kaksi linjaa. Ns. yleinen ilmoitus merkitsee sitä, että ihminen tarkkaillessaan luomakuntaa, kokiessaan omantunnon toiminnan sisällään ja pohtiessaan elämän lainalaisuuksia voi ymmärtää ja kokea jotakin kaiken takana olevan Jumalan todellisuudesta.

Yleiseksi tätä ilmoituksen linjaa kutsutaan siksi, että se on avoin kaikille ihmisille. Siksi myös kristinuskon rajojen ulkopuolella voidaan tämän perusteella aavistella Jumalasta jotakin ja tämän aavistelun perusteella ihminen kaipaa uskonnollista selvyyttä ja yhteyttä Jumalaan, jota hän ei kuitenkaan yleisen ilmoituksen pohjalta voi löytää.

Ns. erityinen ilmoitus välittyy ihmisille Jeesuksen Kristuksen kautta sekä Pyhässä Raamatussa olevan kirjoitetun sanan, jonka ytimenä on Kristus ja Hänen työnsä.
Erityiseksi tätä linjaa kutsutaan siksi, että näiden välityksellä Jumala itse puhuu ihmiskunnalle ja ilmoittaa itsensä. Raamatussa ja Kristuksessa Jumalan olemus paljastuu ihmiselle riittävässä määrässä. Hänestä ja hänen tahdostaan saadaan oikeaa tietoa ja samalla hän tulee läsnäolevaksi. Jumalan rakkaus paljastuu ihmiselle.
Luonnollisesti tämä merkitsee rajausta, jonka mukaan oikeaa tietoa Jumalasta eikä yhteyttä häneen ole kristinuskon ulkopuolella.

Uskon kohde ja sisältö on ihmisestä riippumaton ja sellaisena muuttumaton, Jumalan ihmisille antama.

Usko on ihmisen suuntautumista muuttumatonta uskon kohdetta kohti, kaipuuta, vastaanottamista ja luottamista. Sellaisena se on alati dynaamisessa liikkeessä. Se ei voi pysähtyä paikoilleen, vaan on valmis vasta perillä taivaassa.

Usko on myös tässä merkityksessä Jumalan lahja ihmiselle, mutta se on samalla ihmisen vastaus Jumalan kutsuun. Sellaisena ihminen on osaltaan vastuussa sen syntymisestä ja säilymisestä.

Näillä sivuilla pohditaan Jumalan ilmoitusta ja sen merkitystä meille ihmisille.

Päivän sanassa käsitellään myös sunnuntain evankeliumitekstejä sekä pyhäpäivien aiheita.