su 26.4. kello 10.00
Kustaa Aadolfin kirkko (Kirkossa turvavälit huomioiva laskennallinen osallistujamäärä 180 henkilöä)

2. sunnuntai pääsiäisestä "Hyvä paimen" Liturgia Anu Backman, vs kirkkoherra Juha Antikaisen lähtösaarna, kanttori Hannu Virpi ja musiikkiryhmä Eliisa Juntunen, Sofia Airaksinen ja Juuso Vatanen

2. su pääsiäisestä, ”hyvä paimen”, 26.4.2020, Joh. 21:15-19, Juha Antikainen

”Rakastatko sinä minua?” Jeesus kysyy: ”Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?” Kysymys käy kohti, eikä sitä voi väistää. Simon Pietari vastaa yhtä suoraan: ”Rakastan, Herra,/ sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Kohtaus on Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen jälkeiseltä ajalta: ylösnoussut Jeesus on ilmestynyt kalassa olleille opetuslapsille ja syönyt näiden kanssa rannalla hiilloksella paistettua kalaa.

Minua koskettaa syvästi se ajatus, että ylösnoussut Jeesus syö. Hän ei ole mikään hologrammi, kolmiulotteinen kuva, eikä hän ole mikään opetuslasten kuvitelma. Hän syö, syö paistettua kalaa ja leipää. Nuo ovat niin tuttuja makuja, että voin kuvitella itseni siihen joukkoon, nuotion ääreen syömään ja maistamaan samaa kalaa ja leipää kuin mestarimme.

Viime viikkoina, koronan eristäminä, ovat monet arkiset tutut asiamme nousseet uuteen arvoonsa. Itselleni yhdessä syöminen on aina ollut hyvin tärkeä asia. Läheisten ja ystävien kanssa aterioiminen kertoo lujista siteistä – ja syöminen vielä lujittaa siteitä. Samalla tavoin työtoverien kanssa ateriointi tai ennestään tuntemattomien ihmisten kanssa kahvittelu vaikkapa kastejuhlissa tai muissa tilaisuuksissa yhdistää meitä. Me olemme sosiaalisia olentoja, me ihmiset, ja yhdessä syöminen on vahva yhteyden merkki. Kunhan korona-aika on taas ohi, on aika kokoontua yhteiseen pöytään ystävien kanssa. Silloin on aika kokoontua myös Nasaretin Jeesuksen seuraan ehtoollispöytään, aterialle Hänen ja opetuslasten kanssa. Kun se aika koittaa: tervetuloa kirkkoon ja ehtoolliselle!

Rakastatko sinä minua? Jeesus ei kiusallaan kysy tätä Pietarilta. Hän haluaa havahduttaa tämän kuulemaan, mitä painavaa asiaa hänellä on Pietarille. Kohtaus on aivan Johanneksen evankeliumin lopusta, sen viimeinen kohtaus. Tässä Jeesus antaa testamenttinsa Pietarille – eikä vain hänelle, vaan Jeesus ilmaisee viimeisen tahtonsa kaikille seuraajilleen. ”Ruoki minun karitsoitani.” Niin yksinkertainen on Jeesuksen neuvo sille, joka haluaa seurata häntä ja palvella häntä. Ei mitään monimutkaista. ”Kaitse minun lampaitani.”

Tulin tänne Iisalmeen vuoden alussa kirkkoherran sijaisuutta hoitamaan. Tämä lyhyt aika on ollut aika täynnä tapahtumia. Voisi kuvitella, että toiminta tässä tilanteessa on ollut vaikeaa. Haastavaa se on kyllä ollutkin, mutta ei loputtoman vaikeaa. Jeesus itse on opettanut keskittymään olennaiseen. Hän on itse sanoittanut sen perustehtävän, jota seurakunta palvelee. Urheiluväki sanoo: pidä katse pallossa. Jeesus sanoo saman asia omin sanoin: kaitse minun lampaitani, ruoki minun lampaitani. Kaikki, mitä seurakunta tekee, kiteytyy tähän: Kristus rakastaa meitä kaikkia. Me rakkautemme syntyy vastauksena tähän rakkauteen. Se ei ole mikään suoritus, sillä siinä ei ole kyse meistä. Meissä oleva rakkaus on Kristuksen teko, hänen synnyttämäänsä. Me ruokimme, me kaitsemme eli pidämme huolta. Me teemme niin, koska juuri se on rakkautta. Se on seurakunnan tehtävä, pitää huoli ihmisistä.

On ollut hienoa nähdä, miten laajasti yhteiskuntamme näinä korona-aikoina haluaa pitää huolta ihmisistä. Kaupunki ja kunnat, sote ja järjestöt, lukuisat toimijat, ovat järjestäneet apua vaikeuksissa oleville ihmisille, varsinkin niille, jotka ovat eristyksissä koronan vuoksi. Seurakunta on vahvasti mukana tässä työssä. Me helposti ajattelemme, että kyse on vain välttämättömistä tehtävistä, velvollisuudesta. Sekin on ihan hyvä ajatus: on asioita, jotka ovat meidän velvollisuuksiamme. Mutta itse näen, että kaikessa tässä on kyse paljon syvemmästä: me koemme rakkautta toisiin ihmisiin ja haluamme pitää heistä huolta. Joka ainoa soitto yksinäiselle ihmiselle, jokainen ohjaus tarvittavaan apuun – ja jokainen ruoka-avun tai muun avun toimitus on rakkauden teko. Se  on juuri sitä, minkä Jeesus antoi tehtäväksi seuraajilleen: kaitse minun lampaitani, ruoki minun lampaitani.

[Kiitos, Iisalmi, kuluneesta kevättalvesta. Pitäkää edelleen huoli toisistanne.]

Nettistreamaus YouTube-kanavalle Iisalmen seurakunta

Kehotamme tukemaan Suomen pipliaseuran Lukutaitoa naisille Afrikassa-ohjelmaa lahjoituksin järjestön nettisivun piplia.fi kautta.

Pipliaseuran keräysluvat:

RA/2017/786

Lupa on voimassa 1.9.2017–31.8.2022 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta.  Luvan on myöntänyt Poliisihallitus 18.8.2017.

ÅLR 2019/4746

Luvan on myöntänyt Ahvenanmaan maakuntahallitus 19.6.2019, ja se on voimassa 1.9.2019-31.8.2020 Ahvenanmaan maakunnassa.

Piplia.fi -sivustolle pääset tästä.