Tiekirkko Kustaa Aadolfin kirkossa

ti 25.6. klo 10.00 – 16.00
Kustaa Aadolfin puukirkko kesällä auringonpaisteessa.

Kustaa Aadolfin kirkko

Kirkko on avoinna tutustumista varten arkisin tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 10-16. Tervetuloa!

Nykyinen Kustaa Aadolfin kirkko on paikallaan jo kolmas kirkko, se valmistui alkuperäisessä asussaan 1779.
Iisalmelaisten anomuksesta kirkko nimettiin silloisen kruununprinssi Kustaa Aadolfin mukaan. Lukuisten korjaus- ja muutostöiden jälkeen 1870-luvulla kirkko korjattiin arkkitehti Sjöströmin johdolla uusgoottilaiseen henkeen, kunnes vuonna 1927 kirkko sai nykyisen asunsa arkkitehti Blomstedtin johdolla.
Turkulainen rakennusmestari Simon Silve’n noudatti rakennussuunnitelmia tarkasti. Hän oli kiitelty työntekijä,
elämäntavoiltaan säntillinen ja noudatti kristillistä säädyllisyyttä. Hän on suunnitellut ensimmäisten töidensä joukossa Nurmeksen vanhan kellotapulin sankariharjulla, kolmen kirkon muistomerkin vieressä.

1750 -luvulla oli rakennettu myös Viipurin linna, jota huippuammattilaiset rakensivat. Linnan valmistuttua
kirkkoherra Lagus pyysi kivimiehiä tekemään Kustaa Aadolfin kirkon kivimuuria, joka on pysynyt hyvin paikallaan siitä saakka. Ilmanvaihto on hyvä edelleen, koska tämän kirkon alle ei olla koskaan haudattu vainajia. Hautaaminen kiellettiin kirkon rakentamisen yhteydessä juuri hajuhaittojen vuoksi. Edellisten kirkkojen aikana oli ollut hajuhaittaa paljonkin, riippuen vuodenajasta.

Kustaa Aadolfin kirkko on Pohjois Savon vanhin puukirkko, ja itä- suomen toiseksi vanhin puukirkko (Pieksämäen vanha kirkko on vanhin).

(lähde: hautausmaakävely opas: Tiina Tiikkainen, Ylä-Savon oppaat ry)

• Nuorille Nuorille