Uutiset

Uutislistaukseen

Ruoka-avun hakijalla tulee olla ruokakassikortti 12.9.2022 alkaen

Iisalmen yhteisen ruoka-avun avustuskäytännöt muuttuvat syyskuussa. 12.9.2022 alkaen hakijalta vaaditaan diakoniatyön myöntämä ruokakassikortti. Ruokakassikortteja voi hakea elokuun puolesta välistä alkaen seurakunnan diakonityöntekijöiltä ajanvarauksella. Muutokset johtuvat EU –ruokajakelun päättymisestä ja kauppojen hävikkiruuan vähänemisestä. 

Erilaisia leipiä ruuanjaossa.

Ruokakassikortti on mahdollista saada lähettämällä sähköpostia osoitteeseen diakonia.iisalmi@evl.fi tai teksiviesti / WhatsApp –viesti numeroon 044-7335228. Viestiin kannattaa laittaa tieto, että asia koskee ruokakassikorttia sekä nimi ja yhteystiedot. Diakoniatyöntekijät soittavat takaisin ja antavat aikoja tapaamista varten 15.8.2022 alkaen.   

Diakoniatyöntekijän vastaanotolla kartoitetaan talous- ja elämäntilannetta. Mukaan vastaanotolle tarvitaan toimeentulolaskelma tai ruokakunnan tiliotteet, joista näkyy kuukauden tulo- ja menotiedot sekä henkilöllisyystodistus. 

Ruokakassikortti tulee olla mukana ruokakassia haettaessa yhteisestä ruoka-avussa 12.9.2022 alkaen. Korttiin merkitään hakupäivän päivämäärä. Kun kortin päivämäärät ovat täynnä voi varata diakoniatyöntekijältä ajan uutta korttia varten.  

Ruokakassikortteja myönnetään Iisalmessa asuville korkeintaan yksi ruokakuntaa kohden. Ruokakasseja jaetaan edelleen joka toinen maanantai Lippuniemen seurakuntakodilla. Kortin ohjeidenvastaisesta käytöstä sekä epäasiallisesta käytöksestä seuraa puolen vuoden karenssi ruokajakeluun. 

Haasteellisessa tilanteessa ruoka-avussa halutaan varmistaa avun saanti 

Muutokset ruoka-avun avustuskäytännöissä johtuvat EU-ruokajakelun ja kauppojen hävikkiruuan vähenemisen vuoksi. 

-Ruoka-avun tarvitsijoiden määrä on pysynyt ennallaan. Ruoka-apu käytäntöä muutetaan, jotta saisimme varmasti avun riittämään sitä tarvitseville, perustelee Iisalmen seurakunnan johtava diakoniaviranhaltija Tanja Reinikainen. 

Tavoitteena on, että jokainen ruokakassi sisältäisi ainakin yhden lämpimän aterian ainekset.  

-Olemme tehneet tähän asti jokaiseen ruokajakoon noin 180 ruokakassia ja niiden sisältö on saattanut vaihdella hyvinkin paljon. Uuden järjestelmän myötä saamme tarkempaa tietoa tarvittavasta ruokakassien määrästä, jolloin voimme paremmin suunnitella kassin sisällön, Reinikainen toteaa. 

Yleinen hintojen nousu ei ole näkynyt ruoka-apua hakeneiden määrissä. 

-Ruoka-apua saaneet ovat todenneet kuitenkin avun merkityksen kasvaneen muiden menojen kasvaessa. Diakoniatyöntekijöille yhteydenottojen määrä on kasvanut ja soittajat kertovat, että rahat eivät riitä elämiseen. Reinikainen mainitsee. 

Lisätietoja: Iisalmen seurakunta, johtava diakoniaviranhaltija Tanja Reinikainen, 044 7335 228, tanja.reinikainen@evl.fi  

4.8.2022 11.58