Uutiset

Uutislistaukseen

Palava juhannuskokko.

Juhannusta vietetään lettukirkossa ja kesälaulujen parissa

18.6.2021 07.53

Juhannuspäivä osuu tänä vuonna lauantaille 26. kesäkuuta. Juhannus on Johannes Kastajan päivä. Tätä pyhää vietetään Suomessa kesäkuun 19. päivää seuraavana lauantaina. Juhannus näkyy myös Ylä-Savon seurakuntien juhannuspäivän jumalanpalveluksissa. 

Juhannuksen nimi on muunnelma Johannes nimestä. Nimi tarkoittaa “Jumala on armollinen”. Juhannus on Johannes Kastajan syntymäpäivä ja Raamatun mukaan hän syntyi puolivuotta ennen Jeesusta.  

Kirkollisen aiheen lisäksi Suomessa juhannukseen sisältyy kansallisen juhlan, Suomen lipun päivän, ja keskikesän luonnonjuhlan aineksia. Liput nostetaan salkoon juhannusaattoiltana kello 18 ja lasketaan juhannuspäivän iltana kello 21. 

Juhannus näkyy myös jumalanpalveluksissa 

Kirkoissa juhannuksena pidetään jumalanpalvelus ja lauletaan usein myös suvivirsi. Keskikesän juhlan merkiksi alttarikukkina on luonnonkukkia ja juhannuskoivuja keskikesän juhlanmerkkinä. Juhannuksen liturginen väri on valkoinen, joka on ilon ja toivon merkki.   

Lapinlahden seurakunnassa juhannuspäivänä järjestetään lettukirkko Väärnin leirikeskuksessa. Luontokirkon jälkeen nautitaan lettukahvit. Varpaisjärven Pyhän Mikaelin kirkossa vietetään juhannuspäivänä kesälaulukirkkoa. Virsien sijasta sanajumalanpalveluksessa lauletaan kesäisiä hengellissävyisiä lauluja kuten Konsta Jylhän Suvivirsi ja Kesäpäivä Kangasalla.  

Juhannuksen jumalanpalvelukset 

  • Iisalmessa la 26.6. klo 10.00 messu Pyhän Ristin kirkossa 
  • Keiteleellä la 26.6. klo 10.00 messu Keiteleen kirkossa 
  • Lapinlahdella la 26.6. klo 13.00 Lettukirkko Väärnin leirikeskuksessa. Juhannuksen luontokirkko ja lettukahvit. 
  • Pielavedellä la 26.6. klo 10.00 juhannuspäivän messu Pielaveden kirkossa 
  • Sonkajärvellä la 26.6. klo 10.00 sanajumalanpalvelus Sonkajärven kirkossa 
  • Varpaisjärvellä la 26.6. klo 10.00 kesälaulukirkko Varpaisjärven Pyhän Ristin kirkossa. Koskenniemen juhannusseurat la 26.6. klo 19.00 Koskenniemen seuratuvalla.