Apua ja tukea

Kun mieltäsi painaa yksinäisyys, suru, masennus, parisuhdehuolet tai mikä tahansa muu murhe, voit kääntyä seurakunnan työntekijöiden puoleen. Papit, diakonissa ja muut työntekijät ovat seurakuntalaisia varten. Myös Palveleva chat, puhelin ja netti ovat käytettävissäsi.

Vaikeiden asioiden kanssa ei ole hyvä jäädä yksin, vaan niistä on tärkeää puhua jonkun kanssa. Olipa mielessäsi iso tai pieni murhe, seurakunta on tukenasi.

Päivystävä diakoniatyöntekijä

Elämän erilaisissa mieltä askarruttavissa asioissa ja tilanteissä voit kääntyä seurakunnan diskoniatyöntekijän puoleen, joka on tavattavissa ilman ajanvarausta seurakuntatalolla (Ilvolankatu 14b) katutasossa torstaisin klo 9-11 tai numerossa 044 7335 344. Yhteydenotto- ja kotikäyntipyyntöjä voi jättää myös seurakuntatoimistoon.

Keskusteluapua seurakunnasta

Jokaisella on joskus tilanteita, jolloin kokee olevansa umpikujassa, etteivät omat neuvot tunnu riittävän eteenpäin pääsemiseksi.Sielunhoidollisessa keskustelussa voidaan käsitellä mitä tahansa inhimillisen elämän ongelmia.

Papiston puhelin on tarkoitettu niiihin äkillisiin tilanteisiin, joissa tarvitaan pappia: yksityinen ehtoollisen vietto, saattohartaudet, keskustelut ja muu sielunhoito.

Akuutissa kriisitilanteessa voit soittaa:

• Seurakunta papisto: 044 7335 253 (klo 7-22)
  • Vs. kirkkoherra: 044 7335 246
  • Vs. johtava diakoniaviranhaltija: 044 7335 283
  • Muut diakoniatyöntekijät: 044 7335 224, -223, -222, ja -221
  • Johtava nuorisotyönohjaaja: 044 7335 215
  • Johtava lapsityöntekijä: 044 7335 225
  • Sairaalapappi p. 044 7335 208

Diakoniatyöntekijöiden yhteystiedot

• vs. johtava diakoniaviranhaltija Virpi Jukarainen p. 044 7335 283, virpi.jukarainen@evl.fi
  • diakonissa Raija Autio p. 044 7335 224, raija.autio@evl.fi
  • diakonissa Merja Leinonen, p. 044 7335 222, merja.leinonen@evl.fi​​
  • diakoni Ritva Mustonen p. 044 7335 221, ritva.mustonen@evl.fi
  • diakonissa Veera Tervo p. 044 7335 223, veera.tervo@evl.fi

Kevään 2016 sururyhmään ilmoittautuminen 15.1.2016 mennessä

Suruun liittyy monia kysymyksiä ja kipeitä tunteita. Haluamme tarjota läheisensä menettäneille myös mahdollisuuden kokoontua yhteen keskustelemaan menetykseen liittyvistä ajatuksista. Sururyhmä on tarkoitettu kaikille sureville, ikärajaa ei ole. Ryhmään voi tulla, vaikka läheisen kuolemasta olisi kulunut jo vuosia. Usein tuntee kulkevansa surun tietä yksin, mutta toisten läsnäolo ja kokemukset surusta voivat lohduttaa, tukea ja luoda toivoa. Seuraava sururyhmä Iisalmen seurakunnassa alkaa tammikuussa 2016. Sururyhmä kokoontuu 5 kertaa seurakuntatalon kappelissa (Ilvolankatu 14 b) 28.1., 11.2., 25.2., 3.3., 17.3. klo 17.30-19.30. Ryhmää ohjaa diakoniapappi Kristiina Turkki kristiina.turkki@evl.fi p. 044 7335 245 ja diakoniatyöntekijä Veera Tervo veera.tervo@evl.fi p. 044 7335 223. Ilmoittautuminen 15.1.2016 mennessä Kristiinalle tai Veeralle.

Seurakunnassamme järjestetään pyhäinpäivänä surunpäivä, joka tarjoaa läheisensä menettäneille mahdollisuuden kokoontua yhteen keskustelemaan kuolemaan liittyvistä asioista. Surunpäivä on ikäänkuin sururyhmä pienoiskoossa ja kertaluonteisena tapahtumana. Pyhäinpäivänä on mahdollista muistaa läheisiämme viemällä kynttilöitä hautausmaille. Kustaa Aadolfin kirkossa ja Kangaslammin kappelissa järjestetään pyhäinpäivän iltana muistohartaus, jossa luetaan edellisen vuoden aikana kullekin hautausmaalle siunattujen nimet.

Chat on avoinna keskusteluun, kun päivystäjä on paikalla ja vapaana. Tällöin sivun alareunassa näkyy keskusteluruutu. Keskustelut ovat kahdenkeskisiä, tietoturvallisia, ne eivät tallennu minnekään ja keskustelija näkyy päivystäjälle anonyyminä. Päivystäjät ovat kirkon työntekijöitä tai koulutettuja vapaaehtoisia, ja heillä on vaitiolovelvollisuus Suomen lakien puitteissa.

Palveleva puhelin ja netti

Palveleva puhelin tarjoaa kriisiapua. Kuka tahansa voi soittaa nimettömänä ja purkaa huoliaan koulutetuille vapaaehtoisille ja seurakuntien työntekijöille. Keskustelut ovat luottamuksellisia, sillä päivystäjillä on vaitiolovelvollisuus. Päivystäjät eivät ole ammattiauttajia, vaan he tukevat soittajaa omaan elämänkokemukseensa nojautuen.

Numero on kaikkialla Suomessa suomenkielisille soittajille 01019-0071 ja ruotsinkielisille 01019-0072. Nykyisin Palvelevaan puhelimeen on mahdollista soittaa myös ulkomailta. Ulkomailta soitettaessa numerot ovat +358 1019 0071 ja +358 1019 0072. Puhelin päivystää niin arkena kuin pyhäpäivinäkin sunnuntaista torstaihin klo 18-01 ja perjantaina ja lauantaina klo 18-03. Ruotsinkielinen päivystys on joka ilta kello 20-24.

Soitto Palvelevaan puhelimeen maksaa matkapuhelimesta soitettuna oman operaattorin laskutusperusteen mukaisesti ja lankapuhelimesta soitettuna paikallispuhelumaksun verran.

Palveleva netti tarjoaa luottamuksellista ja maksutonta keskusteluapua. Viestiisi vastaavat muutaman päivän kuluessa tehtävään koulutetut ja vaitiolovelvolliset vapaaehtoiset, nettipapit ja muut kirkon työntekijät. Voit ottaa yhteyttä myös nimettömänä. Palveleva netti on osoitteessa www.verkkoauttaminen.fi/palvelevanetti