Uutiset

Uutislistaukseen

Lapsettomien lauantaina Iisalmen Vanhalla hautausmaalle valmistuu Tyhjän Sylin muistomerkki

Tyhjän sylin muistomerkki on tehty hiljentymistä varten heille, joiden syli on syystä tai toisesta jäänyt tyhjäksi. Muistomerkki otetaan käyttöön lapsettomien lauantaina 7.5.2022 klo 13.30 pienessä hartaushetkessä. 

Tyhjän sylin -muistomerkin ristit ja Hannu Huttunen_Kuva Maria Ojanperä.jpg

Ylä-Savon seurakuntayhtymän seurakuntapuutarhuri Hannu Huttunen sekä muistomerkkiin tulevat ristit.

Äitienpäivän alla vietettävä lapsettomien lauantai muistuttaa siitä, että vanhemmuus ei ole itsestään selvää. Kaikista ei tule toiveistaan huolimatta äitejä tai isiä, ja joillakin matka vanhemmaksi on pitkä ja kipeä.  

Syli voi jäädä tyhjäksi monin tavoin. Lapsettomuussuru on usein piilossa itkettyä, eikä sen läpikäymiseen ole löytynyt oikealta tuntuvaa paikkaa tai tilaa. Syli voi myös jäädä tyhjäksi vauvaonnen muututtua suureksi suruksi. 

-Toivomme tällä muistopaikalla avaavamme mahdollisuuden surulle ja ikävälle, joka on jäänyt vastausta vaille, kertoo Iisalmen seurakunnan kirkkoherra Sanna Komulainen. 

Toukokuun aikana muistomerkin eteen valmistuu vielä graniitista paikka, jolle voi laskea kynttilöitä sekä kukkia. 

- Kaikilla ei ole ollut paikkaa, johon tuoda kynttilän tai kukkasia. Tämä muistomerkki on paikka sille surulle, jolle ei aina löydy sanoja, Komulainen kommentoi.  

Tyhjän sylin muistomerkki otetaan käyttöön lapsettomien lauantaina 7.5.2022 klo 13.30 alueella, jonka läheisyyteen on aiemmin haudattu syntymättömiä lapsia.   

-Muistomerkki otetaan käyttöön pienessä hartaushetkessä, jossa saamme yhdessä olla jakamassa kaipausta ja ikävää, Komulainen toteaa. 

Muistomerkki suunniteltu seurakunnassa 

Muistomerkki muodostuu kahdesta pronssisesta rististä ja kahdesta sydämen muotoisesta kivestä. Muistomerkin ristit ovat seurakunnalle luovutettuja hautamuistomerkkejä, joista toinen on kuulunut äidille ja toinen hänen lapselleen. 

- Kivet muodostavat ikään kuin suojaavat enkelin siivet, kertoo Ylä-Savon seurakuntayhtymän seurakuntapuutarhuri Hannu Huttunen. 

Omaisilta varmistettiin, että merkkejä voi käyttää Tyhjän sylin muistomerkissä. 

-He olivat myötämielisiä ja otettuja, kun ristejä käytetään näin, Huttunen kommentoi. 

Muistomerkin ovat suunnitelleet yhteistyössä Ylä-Savon seurakuntayhtymän seurakuntapuutarhuri Hannu Huttunen, Iisalmen seurakunnan kirkkoherra Sanna Komulainen ja Varpaisjärven Graniitti Oy. 

Suruun voi hakea myös tukea, tukea antavat seurakuntien keskusteluavun lisäksi mm. Simpukka ry, Käpy ry. 

Tyhjän sylin -muistomerkki valmistuu sinisellä merkitylle alueelle.

25.4.2022 10.07