Uutiset

Uutislistaukseen

Seurakunnan työntekijät surevien tukena hautausmailla

6.6.2022 10.31

Iisalmen hautausmailla on jo toista kesää tavattavissa kesäkuun keskiviikkoisin pappi ja diakoniatyöntekijä. Heidän kanssaan on mahdollista keskustella hautausmaakäynnin yhteydessä. Työntekijät ovat tavattavissa Vanhalla hautausmaalla ja Kangaslammin hautausmaalla kesäkuussa joka keskiviikko klo 14.00-16.00. 

Työntekijät ovat paikalla kaikkia varten, jotka kaipaavat hautausmaalle tulleessaan hetkeksi kuulevan korvan itselleen tai haluavat mahdollisuutta keskustella surusta ja menetyksestä 

-Vastaanotto on ollut hyvä. Ihmiset ovat olleet ilahtuneita, että työntekijä on tullut juttelemaan, kertoo Iisalmen seurakunnan diakoniaviranhaltija Raija Autio. 

Työntekijöitä voi myös nykäistä rohkeasti hihasta. 

– Haluan rohkaista ihmisiä tulemaan juttusille. Mikään asia ei ole liian pieni tai liian suuri. Olemme mielellämme juttukaverina, Autio kommentoi. 

Keskiössä kohtaaminen ja läsnäolo 

Hautausmaalla kesäkuun alussa ja pyhäinpäivänä päivystänyt Iisalmen seurakuntapastori Timo Dahlbackan mukaan nykyaikana ihmisillä voi olla vähän keskustelukumppaneita ja hautausmailla keskustelukaverin kanssa keskustellaankin monenlaisista asioista. Dahlbackan mukaan ihmisten on helpompi jutella surusta ja kaipauksesta hautausmaalla, koska sinne tullaan eri tunnelmissa kuin vaikkapa kauppakeskukseen. 

-Välillä jutellaan ihan niitä näitä tai kalajuttuja ja välillä keskustelut ovat olleet hyvin syvällisiäkin. Tällaiselle toiminnalle on selvästi kysyntää, kommentoi Dahlbacka. 

-Ihmiset ovat kertoneet myös haudassa lepäävien elämänkertomuksia ja jaettu surun ja kaipauksen kokemusta, Autio jatkaa. 

Tarvittaessa hautausmaapäivystäjät ohjaavat avun ja tuen piiriin.