Uutiset

Uutislistaukseen

Juhannusta vietetään taivaan valossa

Juhannuspäivänä muistellaan Johannes Kastajaa. Hän kehotti muun muassa ihmisiä tekemään parannuksen ja ottamaan kasteen. Hän kastoi myös Jeesuksen. Juhannuspäivä osuu tänä vuonna lauantaille 25. kesäkuuta. 

Kesäinen järvimaisema, aurinko paistaa, järven rannalla soutuvene.

Juhannuspäivän jumalanpalvelukset ovat erityisen kesäisiä ja valoisia. Liturginen väri on valkoinen, joka on ilon ja toivon merkki. Suvivirttä lauletaan juhannuskoivuilla ja luonnon kukilla koristelluissa kirkoissa. Osassa seurakuntia vietetään jumalanpalvelus luonnon keskellä. 

- Rakas Taivaan Isämme on luonut meille kauniin ja monimuotoisen luonnon. Sen kauneuden keskellä voimme nähdä kaikki Jumalan luomistyön ihmeet, toteaa Iisalmen seurakunnan kirkkoherra Sanna Komulainen. 

Juhannusta vietetään kesän valoisimman hetken aikaan. 

- Meille kesällä on suuri merkitys, kun pitkä pimeä talvi on taitettu ja saamme nauttia vihreästä ja vehreästä kesästä. Saamme nähdä luonnon vihreän kauneuden, kukkien nousevan talven jälkeen ja ennen kaikkea myös me koemme usein mielen virkeyttä luonnon kylpiessä valossa, Komulainen mainitsee. 

Suomessa juhannukseen sisältyy pyhäpäivän vieton lisäksi kansallisen juhlan, Suomen lipun päivän, ja keskikesän luonnonjuhlan aineksia. 

Luonto mukana myös juhannuksen jumalanpalveluksissa 

Iisalmessa juhannuspäivän messua vietetään Pyhän Ristin kirkossa klo 12.00. Lapinlahdella järjestetään klo 13.00 lettukirkko Väärnin saaressa, jossa luontokirkon jälkeen nautitaan lettukahvit. Nilakan seurakunnassa vietetään messua kirkossa Pielavedellä klo 10.00 ja Keiteleellä klo 13.00. Sonkajärvellä pidetään iltakirkko klo 17.00 Sonkajärven kirkon pihalla. Sateen sattuessa iltakirkkoa vietetään kirkossa. Varpaisjärvellä messu on kirkossa klo 10.00 ja klo 19 pidetään juhannusseurat Koskenniemen seurantuvalla. Sunnuntaina Varpaisjärvellä pidetään kesälaulukirkko, jossa kuullaan kirkkoherra Timo Vainikaisen lähtösaarna ja juodaan kirkkokahvit seurakuntatalolla.  

Juhannuksen jumalanpalvelukset 

Iisalmen seurakunta 

 • Pe 24.6. klo 18.00 Koko perheen juhannusjuhla Metsäpirtillä. Juhannuskokko n. klo 19.30 (säävaraus) 
 • La 25.6. klo 12.00 Messu Pyhän Ristin kirkossa 

Lapinlahden seurakunta 

 • La 25.6. klo 13.00 Juhannuspäivän lettukirkko Väärninsaaressa 

Nilakan seurakunta 

 • La 25.6. klo 10.00 Juhannuspäivän messu Pielaveden kirkossa 
 • La 25.6. klo 13.00 Juhannuspäivän messu Keiteleen kirkossa 

Sonkajärven seurakunta 

 • La 25.6. klo 17.00 Iltakirkko Sonkajärven kirkon pihalla, sateen sattuessa kirkossa 

Varpaisjärven seurakunta 

 • La 25.6. klo 10.00 Messu Varpaisjärven Pyhän Mikaelin kirkossa 
 • La 25.6. klo 19.00 Koskenniemen juhannusseurat, Koskenniemen seuratupa 
 • Su 26.6. klo 10.00 Kesälaulukirkko Varpaisjärven Pyhän Mikaelin kirkossa, kirkkoherra Timo Vainikaisen lähtösaarna. Kirkkokahvit seurakuntatalolla. 
   

21.6.2022 07.51