Uutiset

Uutislistaukseen

Iisalmen Vanhalla hautausmaalla tutustaan paikallishistoriaan uudesta kulmasta

Hautausmaakierroksilla kuullaan kaupungin historiaa uudesta kulmasta esimerkiksi taiteilija Pentti Koppisen Iisalmen puutaloja kuvaavien akvarelliteosten pohjalta. Kierrokset on suunnitellut ja toteuttanut Savonia-ammattikorkeakoulun muotoiluopiskelija Tiina Tiikkainen osana opintojaan. 

Metallinen ristin muotoinen hautamuistomerkki Vanhalla hautausmaalla.

Hautausmaakierroksella kuullaan paikallista historisaa (Kuva: Minna Heinonen).

Ajatus uudenlaisesta hautausmaa kävelystä syntyi, kun Tiikkainen kävi Koppisen taidenäyttelyssä, jossa oli esillä hänen akvarelliteoksiansa vanhoista iisalmelaisista puutaloista. Sattumalta hän myös lainasi kirjastosta Koppisen kirjan, jossa kuvien lisäksi kerrotaan vanhojen puutalojen asukkaiden kertomuksia. Tiikkainen sai luvan Koppiselta käyttää hänen teostaan ja kuvia akvarelleista kierroksella. 

-Oli mahtava tunne, kun sain sisällyttää sekä rakastamaani taidetta, historiaa ja ihmisten tarinoita kierrokselle, joka veisi myös opintojani eteenpäin, Tiikkainen iloitsee. 

Tiikkainen haluaakin kertoa kierroksillaan niin sanotusti pienen ihmisen elämästä. Kierroksella käydään muutamalla sukuhaudalla Koppisen teosten pohjalta.   

- Toivoisin, että ihmiset tulisivat kierrokselle kuuntelemaan, ja kenties jakamaan omiakin muistoja, Tiikkainen kertoo. 

Tiikkainen etsi tietoa myös muista lähteistä ja löysi yllättävääkin tietoa.  

-Halusin mainita kierroksella ainoasta iisalmelaislähtöisestä Mannerheimin ristin ritarista, joka on haudattu Vanhalle hautausmaalle. Tutkin Anja Tšokkisen kirjasta, Iisalmen kaupungin historia 1930–1969, että Iisalmesta kotoisin olleita Mannerheimin ristin ritareita olisi ollut 4. Mutta heitäpä onkin 5, Tiikkainen kertoo löydöstään. 

Tiikkainen löysi tiedon tutkittuaan Mannerheimin ristin ritarien info sivua. 

Hautausmaakierrokset ovat osa Tiikkaisen opintoja 

Tiikkainen ihastui syksyllä muutettuaan Vanhan hautausmaan puistomaiseen tunnelmaan sekä Kustaa Aadolfin kirkolle johtavaan koivukujanteeseen.  

-Uuden kotikaupunkini paikallishistoria kiinnosti minua suuresti. Mietin, että minkähän laista sisältöä paikallisella hautausmaakierrosten vetäjillä aiheesta on, ja olisiko minulla kenties mahdollisuus lisätä kierrokseen jotain uutta sisältöä palvelumuotoilun opintojeni puolesta, Tiikkainen kertoo. 

Tiikkaisella oli alkamassa Tapahtuman muotoilun kurssi ja saatuaan vihreää valoa opettajaltaan idealleen hautausmaakävelyn suunnittelusta, hän otti yhteyttä Ylä-Savon seurakuntayhtymän seurakuntapuutarhuriin Hannu Huttuseen. 

-Hän antoi Ylä-Savon oppaiden Veijo Kettusen yhteystiedot. Keskustelin pitkään kummankin kanssa ja kierros sai pikkuhiljaa muotoaan, Tiikkainen kommentoi. 

Tiikkaisen mukaan hautausmaakävely soveltui tapahtuman muotoilun näkökulmasta kurssille hyvin. 

- Tapahtuman muotoilun kurssilla tavoitteeni hautausmaakävely tapahtuman suhteen oli tuoda siihen ennen kaikkea uutta sisältöä, mutta myös kävijöiden osallistamista vapaaehtoisesti, Tiikkainen kertoo. 

Lisäksi Tiikkainen muotoili tapahtumalle yleisesitteen. Esitteessä on kirkkojen ja hautausmaan yleisiä tietoja ja kuusitarhan tarina. 

-Muotoilin kierrokselle myös ison puusta ja tuohesta tehdyn seppeleen tai kranssin, jonka keskelle voimme sytyttää kynttilän kierroksilla, Tiikkainen lisää. 

Tiikkaisen hautausmaakävelyt torstaisin 30.6., 14.7. ja 28.7. klo 18.00. Tiikkaisen suunnittelemien hautausmaakävelyjen lisäksi Vanhalla hautausmaalla järjestetään Ylä-Savon oppaat ry:n kierroksia tiistaina 12.7.2022 ja 26.7. sekä Kangaslammin hautausmaalla 28.6. Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia. 

22.6.2022 11.53