Uutiset

Uutislistaukseen

Yksi mies soittaa koko bändin soittimet - Yhden Joukon Yhtye Iisalmessa Seurakuntaviikolla

Mies ja kitara –kokoonpanot ovat tuttuja keikoilta. Harvemmin kuitenkin näkee yhden miehen bändiä, jossa yksi mies soittaa rumpuja, bassoa, kitaraa, huuliharppua – ja laulaa. Tällainen bändi nähdään Iisalmessa Seurakuntaviikolla la 12.11. Klo 17.30 Kellarilla, kun lavalle nousee Yhden Joukon Yhtye. Ilmaiselle keikalle ovat kaikki tervetulleita nauttimaan musiikista ja kuulemaan tarinoita biisien takaa. 

thumbnail_Tepastelu 1 kopio.jpg

Kuva: Timo Happonen

Yhden Joukon Yhtyeen ohjelmistoon kuuluu musiikkia laidasta laitaan kaiken ikäisille ja illan esiintymisen settilista syntyykin yleisön mukaan. 

-Lopullinen biisilista syntyy päässä sitten, kun näen, keitä salissa istuu, kertoo Yhden Joukon Yhtyeen ainut jäsen Jouko Mäki-Lohiluoma. 

Mäki-Lohiluoman mukaan Yhden Joukon Yhtyeen esittämäksi taipuu monenlainen musiikki. Sovittamisen avaimena on pelkistäminen. 

-Kannattaa ottaa musiikkityylistä ne olennaisimmat asiat, jotka tekevät siitä tunnistettavaa ja soittaa niitä juttuja vähän yksinkertaistettuna. Parhaiten toimii kantrirokki, mutta myös iskelmät, humpat, valssit, tangot, Mäki-Lohiluoma kommentoi. 

Keikalla kuullaan musiikin lisäksi myös paljon lauluihin liittyvää tarinointia. Keikoilla usein syntyykin hyvä kontakti yleisön ja esiintyjän välillä. 

-Kontakti syntyy juttelemalla niin kuin ihminen ihmiselle, enimmäkseen laulujen syntyyn vaikuttaneista omista kokemuksista, jotka ovat usein yhteisiä, etenkin jos yleisössä istuu ikätovereitani, Mäki-Lohiluoma mainitsee. 

Saattaapa Kellarilla esiintyä Yhden Joukon Yhtyeen lisäksi lämmittelybändi. 

-Joskus keikalla on myös lämmittelybändi, Yhden Joukon Tepasteluyhtye, joka vastaanottaa ihmisiä jo eteisessä katusoittajan tapaan heidän saapuessaan, Mäki-Lohiluoma paljastaa. 

Kellarilla olevalle keikalle on vapaapääsy. Tarjolla on myös pientä purtavaa. 

Yhden Joukon Yhtye syntyi pikkuhiljaa 

Aikoineen 80 –luvulla Jouko Mäki-Lohiluoma oli mukana Takapulpetin pojat –rocktriossa. Mäki-Lohiluoma esitti trion kappaleita myös trubaduurina muun muassa lasten leireille. 

-Kun esitin biisejäni yksin trubaduurina esim. lastenleireillä mies ja nylonkielinen kitara -kokoonpanolla, aloin polkea esiintyessäni jalalla bassorumpua saadakseni väännettyä biisejä vähän rokimmaksi, Mäki-Lohiluoma kertoo. 

- Seuraavaksi otin toiseen jalkaan lenkkarin, johon olin sitonut kiinni tamburiinin helyjä, niin että sain myös kivan kilahduksen basssarin lisäksi, Mäki-Lohiluoma jatkaa. 

80-luvun lopussa Takapulpetin poikien hiipuessa Mäki-Lohiluoma alkoi kehittää yhden miehen bändiä toden teolla. 

- Ratkaisevin oivallus siinä oli, että ymmärsin vaihtaa kitaran kaksi paksuinta kieltä yhteen bassokieleen.  Siten sain oikean bändisaundin aikaiseksi, Mäki-Lohiluoma mainitsee. 

Yhden Joukon Yhtye 12.11.2022 klo 17.30 Kellarilla. Seurakuntaviikko Iisalmessa 5.11.-13.11.2022. Osassa tapahtumia seurakuntavaalien ennakkoäänestysmahdollisuus. Koko viikon ohjelma osoitteessa www.iisalmenseurakunta.fi/seurakuntaviikko. 

Fri Oct 28 08:27:33 EEST 2022