Uutiset

Uutislistaukseen

Iisalmen Vanhalla hautausmaalla ja Ortodoksisella hautausmaalla poistetaan maaliskuussa huonokuntoisia ja kirjanpainajan tuhoamia puita  

Lahovikaisia puita ja kirjanpainajan tuhoamia kuusia poistetaan Vanhalla hautausmaalla yhteensä 20 puuta ja Ortodoksiselta hautausmaalta 50 puuta. Hautausmailla tullaan tekemään taimi-istuksia puukannan uudistamiseksi.    

Kuusitarha_Iisalmen vanha hautausmaa 24.11.2021_Kuusen ympärillä punainen nauha_1_Maria Ojanperä.jpg

Punaisella nauhalla kaadettavaksi merkitty kuusi vuodelta 2021.

Iisalmen Vanhalla hautausmaalla jatketaan kevättalvella hautausmaakatselmuksissa mainittujen huonokuntoisten puiden poistoa. Kaadettavat puut ovat lahovikaisia, huonokuntoisia ja ympäristölle vaarallisia. Hautausmailla on myös kirjanpainajan tuhoamia kuusia. 

Puiden poistoon on saatu toimenpidelupa ELY-keskukselta sekä maisematyölupa Iisalmen kaupungilta. Asiassa on kuultu myös Iisalmen Luonnon Ystäväin Yhdistys ry:tä.  

Huonokuntoiset ja lahonneet puut ovat turvallisuusriski. 

-Jotta hautausmaa olisi myös kävijöille turvallinen ja jotta uusia puita on yleensä mahdollista istuttaa ikääntyneiden tilalle, joudutaan vanhentunutta puustoa pakostakin poistamaan, kertoo Ylä-Savon seurakuntayhtymän ylipuutarhuri Hannu Huttunen. 

Vanhalla hautausmaalla on havaittu kirjanpainajan tuhoamia kuusia. 

-Kuusia yleisestikin vaivaava tuholainen kirjanpainaja leviää ympäristöönsä helposti, ellei saastuneita puita poisteta ja näillä poistoilla yritämme toisaalta suojella hautausmaan vanhaa kuusikantaa, Huttunen kertoo. 

Poistoja suunniteltaessa on pyritty ottamaan huomioon alueella reviiriä pitävät liito-oravat sekä lepakot. Tehdyn maastokatselmuksen perusteella ELY-keskus on määrittänyt puut, jotka saa kaataa. 

- Pesäpuihin ei kajota ja olemme ottaneet huomioon myös liito-oravan kulkureittien turvaamisen, Huttunen mainitsee. 

Poistettavia puita on muun muassa parkkipaikan ja hautausmaan kiviaidan välisellä alueella, Vanhan kappelin luona, kirkon läheisyydessä sekä sankariaukiolla. 

Mon Feb 20 15:10:00 EET 2023