Uutiset

Uutislistaukseen

Seurakunnan päiväkerho tarjoaa vanhemmille arjen tukea ja lapsille turvallisen paikan ihmetellä ja iloita

Iisalmen seurakunnan päiväkerhon ovella lapset odottavat innoissaan kerhoon pääsyä ja aikuiset vaihtavat kuulumisiaan. Lastaan kerhoon tuova Anne Järveläinen rohkaisee kaikkia tutustumaan päiväkerhotoimintaan, jossa lapset saavat touhuta turvallisessa, rauhallisessa ympäristössä luotettavien kerhoaikuisten kanssa. 

Kaksi tyttöä päiväkerhossa.

Anne Järveläisen tytär on hänen kolmas lapsensa Iisalmen seurakunnan päiväkerhossa. 

-Perimmäinen syy varmaan päiväkerhoon osallistumisessa on se, että on sellainen turvallinen ja rauhallinen kerho, jossa kotihoidossa olevan lapsen on hyvä lähteä harjoittelemaan ryhmäytymistä, Järveläinen toteaa. 

Päiväkerho on tuonut myös tukea vanhemman arkeen. Järveläisen puoliso tekee reissutyötä ja arjen pyörittäminen jää suurelta osin Järveläisen hoidettavaksi. 

-Kerhoajat ovat tuoneet minulle sen, että pääsen hoitamaan ihan arjen asioita esimerkiksi käymään rauhassa kaupassa, Järveläinen kertoo. 

Myös muiden vanhempien kanssa vaihdetaan ahkerasti kuulumisia, kun odotellaan kerhon alkua. 

-Siinä on sellaista omanlaistaan vertaistukea vanhempien kanssa, kun odotellaan kerhon ovien aukeamista. On ihanaa, kun tässä kohtaa muita vanhempia, joiden kanssa voi jutella ja vaihtaa kuulumisia, Järveläinen mainitsee. 

Järveläisen tytär Venla on viihtynyt kerhossa. 

-Venla on sellainen hitaasti lämpiävä persoona niin hän on tykännyt siitä, että on pieni ryhmä ja tutut aikuiset kerhossa. Hän jo odottaa reppu selässä tuntia ennen kerhoa, että joko mennään, Järveläinen naurahtaa. 

Venlalle tietysti tärkeitä ovat myös kerhokaverit. 

-Onhan se leikkiminen ja kerhon muut touhut erittäin tärkeitä hänelle, Järveläinen kertoo. 

Järveläinen suosittelee vanhempia tutustumaan päiväkerhotoimintaan. 

-Rohkeasti mukaan, et tule pettymään! Kerhossa on mukavaa, lasten ehdoilla tapahtuvaa toimintaa sekä luotettavat kerhoaikuiset, joilla on aikaa lapsille, Järveläinen mainitsee. 

Päiväkerhossa lapselle tulee kirkkovuoden juhlapyhät tutuksi  

Iisalmen seurakunnan päiväkerhossa ollaan kaksi tuntia kerrallaan. Ryhmiä on 3–5 –vuotiaille sekä yksi taaperoryhmä 2-vuotiaille. Kerhoja vetävät lastenohjaajat ovat varhaiskasvatuksen ammattilaisia. Toiminta on perheille maksutonta. Toiminta on tarkoitettu kaikille perheille, eikä seurakuntaan kuuluminen ole vaatimus päiväkerhoon osallistumiselle. 

- Päiväkerhossa jokainen lapsi voi kokea olevansa tervetullut. Kristillinen arvomaailma on toiminnan taustalla ja näkyy päiväkerhossa esimerkiksi siinä, että lapsille tulevat tutuksi kirkkovuoden juhlapyhien perinteet. Pienet hartaushetket, joita kerhossa vietetään, ovat lapsien näköisiä, leppoisaa juttelua aiheesta ja aiheen vierestä. Vuorovaikutus on tärkeää, tilaa on myös kysymyksille ja ihmettelylle, kertoo Iisalmen seurakunnan lastenohjaaja Pia Jauhiainen. 

Kerhopäiviin kuuluu monenlaista toimintaa, jonka sisältöä suunnitellaan myös yhdessä lasten kanssa. 

- Päiväkerhossa leikitään vapaasti ja ohjatusti, lauletaan, liikutaan, hiljennytään ja toimitaan yhdessä, kertoo Iisalmen seurakunnan lastenohjaaja Pia Jauhiainen. 

Kerhopäivän katkaisee evästauko, jolloin omasta kerhorepusta kaivetaan omat eväät ja syödään yhdessä.  

Yhteistyö vanhempien kanssa on osa kerhoarkea. Vanhempien kanssa järjestetään myös vanhempainvartteja. 

-Siinä jutellaan noin 15–20 minuuttia vanhemman kanssa ja käydään lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyviä asioita läpi. Toki muutenkin meihin voi olla yhteydessä niin soittamalla kuin viesteillä, Jauhiainen kertoo. 

Syyskuussa voi vielä hyvin ilmoittaa lapsia mukaan päiväkerhoihin.

Voit ilmoittaa lapsesi päiväkerhoon täältä löytyvällä lomakkeella.  Kerhopaikkoja voi kysellä myös kesken kautta. 

Lisätietoja

Hannele Vartiainen
Hannele Vartiainen
vastaava lastenohjaaja
Ilvolankatu 14b
74100 Iisalmi

6.9.2023 08.24