Uutiset

Uutislistaukseen

Pyhäinpäivän kynttilämeri syttyy

25.10.2017 10.48

Kynttilämeren keskellä saamme kauniin ja lohdullisen muistutuksen siitä, että elämä ei ole vain tässä. Pyhäinpäivää vietetään tänä vuonna lauantaina 4.11.


Pyhäinpäivässä yhdistyvät kaikkien pyhien päivä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä. Kaikkien pyhien ja marttyyreiden muistopäivänä ei pyhyydellä viitata vain kuolleisiin, pyhiä ovat kaikki kastetut ja uskossa elävät.

Pyhäinpäivänä hautausmailla, luonnon hiipuvien värien ja vähenevän valon keskelle syttyvät jälleen kynttilät. Hautausmaiden kynttilämeri kertoo rakkaudesta ja kiitollisuudesta menneitä sukupolvia kohtaan. Läheisen viimeisen leposijan äärelle hiljentyessä, kynttilöiden valo tuo myös muistutuksen elämän liekin sammumattomuudesta, pilkahduksen taivaan kirkkaudesta ja toivon jälleennäkemisestä. Kynttilämeren keskellä saamme kauniin ja lohdullisen muistutuksen siitä, että elämä ei ole vain tässä.

Läheisen viimeinen leposija saattaa sijaita kaukana. Osassa hautausmaita on muualle haudattujen muistopaikka, johon voi tulla pyhäinpäivänä sytyttämään kynttilän ja hiljentyä muistelemaan pois mennyttä. Jumalanpalveluksissa ja muissa erillisissä muistotilaisuuksissa luetaan vuoden aikana siunattujen vainajien nimet ja jokaisen muistoksi syttyy kynttilä. Suru ja kaipaus tulevat lähelle pyhäinpäivänä olipa läheisen menetyksestä kulunut vain viikkoja tai vuosia. Seurakunnista voi tiedustella pyhäinpäivän tienoilla alkavista sururyhmistä, joissa surua voi käsitellä yhdessä toisten kanssa.

Kuva: Kirkon kuvapankki/Sanna Krook

Pyhäinpäivän tapahtumat 

Iisalmen seurakunta

  • To 2.11. klo 9.30 pyhäinpäivän lastenkirkko Pyhän Ristin kirkossa 
  • La 4.11. klo 10 Herättäjän päivän messu Pyhän Ristin kirkossa
  • La 4.11. klo 17 Suruhetki Vanhassa kappelissa, musiikkia ja runoja. Kaikille avoin.
  • La 4.11. klo 18 pyhäinpäivän iltakirkko Kustaa Aadolfin kirkossa. Luetaan ajalla 6.11.2016–4.11.2017 Vanhalle hautausmaalle haudattujen ja muualle haudattujen nimet ja sytytetään kynttilät heidän muistolleen. 
  • La 4.11. klo 18 pyhäinpäivän iltakirkko Kangaslammin kappelissa. Luetaan ajalla 6.11.2016–4.11.2017 Kangaslammin hautausmaalle haudattujen nimet.