Uutiset

Uutislistaukseen

Piispan vaakuna_logo_keltainen_200x200_THUMB.png

Lohdutuksen ja toivon pääsiäinen

27.3.2018 12.37

Piispa Jari Jolkkosen pääsiäistervehdys 2018.


Paksun hangen päällä hiihtäessä tuntuu käsittämättömältä ajatella, että tämä lumi on pian sulanut pois. Vielä ihmeellisemmältä tuntuu, että kylmän, elottoman ja lohduttoman lumikuorman alla sykkii uusi elämä. Se puskee vahvana esille ja puhkeaa kauniina kukkaan, kun kevään auringon valo ja lämpö sen herättävät.

Martti Luther lausui: ”Meidän Herramme ei ole kirjoittanut ylösnousemuksen lupausta vain kirjoihin, vaan jokaiseen kevään lehteen.”

Vuodenajat vaihtelevat luonnon ohella myös ihmisen mielessä. Elämä annostelee meille alakulon, kuolemanpelon tai yksinjäämisen kokemuksia eri mitalla. Joku selviää vähemmällä, toisella ne ovat aina seurana, mutta ilman niiden kanssa kamppailua ei taida kukaan selvitä.

Pääsiäisen kertomus julistaa sekä ristiä että ylösnousemusta.

Risti kertoo lohdutuksesta. Kristus tuntee kipusi ja kärsimyksesi. ”Koska hän on itse käynyt läpi kärsimykset ja kiusaukset, hän kykenee auttamaan niitä, joita koetellaan” (Hepr. 2:18). Kristityt uskovat lohdutuksen ja myötätunnon Jumalaan. Samalla risti paljastaa ihmisluontoon kätkeytyvän raadollisuuden. Silloin uhria lyötiin kepeillä ja ruoskilla, nykyisin haavoitetaan sanoin ja somessa.

Ylösnousemus julistaa uuden elämän toivoa. Se on kristityn avoimuutta Jumalan tulevaisuudelle. Se kuuluttaa iloviestiä: kuolema on kukistettu, synti sovitettu ja paha voitettu. Kristuksen voitto on myös sinun voittosi!

Kevät on täynnä hiljaisia merkkejä ylösnousemuksesta. Jokainen pajunkissa ja kevään lehti vihjaa: elämä voittaa kuoleman. Raamatun kertomus ristin ja ylösnousemuksen pääsiäisestä kuuluttaa samaa toivoa suorin sanoin ja selvin sävelin: ”Kristus nousi kuolleista, kuolemallaan kuoleman voitti! Ja haudoissa oleville elämän antoi!”

Hyvää ristin ja ylösnousemuksen pääsiäistä!

Piispa Jari Jolkkonen