Uutiset

Uutislistaukseen

Anja ja Jyrki Markkasen loka-marraskuun uutiskirje

Olimme jälleen karanteenissa! Keväällä suunnittelimme matkustavamme Thaimaan ulkopuolelle seuraavan kerran vasta karanteenien hellittäessä, ehkä loppuvuodesta. Toisin kävi: Thaimaan vaikean epidemiatilanteen takia jouduimme lähtemään Suomeen rokotuksia varten.

Suomessa saimmekin ensimmäisen rokotuksen aivan heti, ja toista odotellessa pidimme vuosilomaa ja teimme etätyötä. Karanteenirajoitukset helpottuivat hieman jo lokakuussa palatessamme Thaimaahan, ja selvisimme viikon karanteenilla. Bangkokissa on edelleen voimassa mm. tarkka maskin käyttöpakko ja öinen ulkonaliikkumiskielto.  

Jumalanpalvelukset kirkosta nettiin ja takaisin 

 Toukokuusta lähtien jumalanpalveluksiin ei voitu kokoontua kirkoille. Sähköisten sovellusten kautta päästiin silti osallistumaan seurakuntien valmistamiin hartauksiin ja jumalanpalveluksiin. Samoilla linjoilla vaihdettiin kuulumisia ja keskustelu saattoi jatkua vilkkaana useita päiviä. Sitä kautta välitettiin myös koronaan liittyvää tiedotusta ja vinkkejä suojautumiseen. Yhdessäolon korvasi virtuaalinen toinen toisensa tsemppaaminen elämän haasteissa. Ruampraphonin seurakunnassa vietettiin kuitenkin kastejuhla pienellä porukalla kesäkuussa. Armonkodilla asuva Hoom ja hänen lapsensa Lisa liitettiin kasteessa Kristuksen kirkkoon ja Thaimaan luterilaisen kirkon jäseniksi. Kokoontumisrajoitusten takia kastetilaisuudessa olivat mukana vain Armonkodilla asuvat äidit vauvoineen, työntekijät sekä kasteen toimittaneet papit, Jyrki ja Sutthipat. Lokakuun alusta lähtien kokoontuminen rajatulla porukalla on ollut taas mahdollista. Ilo yhteen tulemisesta kuuluu ja näkyy myös viestinnässä. Virtuaalikokoontumisista puuttuneet ehtoollinen ja yhteinen lounas tuntuvat nyt erityisen tärkeiltä.   

Liikaa vettä, liian vähän satoa  

Thaimaassa sadekausi huipentuu syyskuussa. Tänäkin vuonna rankat sateet ovat tuoneet vettä liikaa. Vielä lokakuussa Koillis-Thaimaata huuhtoi kolmas tulva-aalto. Ystäväperheemme riisisato on menetetty tulvavesien levitessä laajoille alueille. Näin on käynyt monille viljelijöille. Tuttu hedelmäkojun myyjä valitti, ettei nyt ole paljon hedelmiäkään. Anjan nähdessään hän huudahti ensimmäisenä, ettei nyt ole lohikäärmehedelmiä, joita yleensä aina ostan. Jyrkin lempihedelmiä mangoja oli vielä saatavilla. Kädet voi laittaa ristiin sen puolesta, että peruselintarvikkeita, kuten riisiä, riittää seuraavaan satokauteen saakka kohtuulliseen hintaan, sillä monen perheen talous on tiukentunut epidemian takia.  

Pandemia lisää diakoniatyön tarvetta 

 Armonkodin johtaja Pisara kertoo, että taloudellinen ahdinko on vaikeuttanut monien elämään hänenkin tuttavapiirissään. Armonkoti on avustanut yksinhuoltajia, jotka ovat menettäneet työn ja sitä kautta toimeentulo on ollut niukkaa. Seurakunnat ovat jakaneet avustuspaketteja erityisesti niille perheille, joissa on työttömyyttä ja lapsia, joilla ei ole mahdollisuutta kouluruokailuun. Koulujen ollessa kiinni lapsilta ja nuorilta puuttuu päivärytmi, ja etäkoulun käyminen on rankkaa sekä lapsille että vanhemmille. Yksin puurtamisesta puuttuu yhdessä tekemisen ilo ja toinen toisensa kannustaminen. Koulunkäynnin ja harrastusten puuttuessa nuoret saattavat täyttää elämänsä netissä pelaamisella ja liian varhaisella intensiivisellä seurustelulla. Paikallinen kummityöntekijämme on perustanut virtuaaliryhmiä, joissa hän ja seurakunnan työntekijä vaihtavat kuulumisia lasten ja nuorten kanssa ja tukevat heitä opiskelussa. Etäkoulua on käyty jo toista vuotta, eikä kaikilla lapsilla ole välineitä siihen osallistumiseen. Seurakunnat ovat tarjonneet tiloja ja nettiyhteyttä koululaisten käyttöön. Työn suunnittelussa on otettava huomioon mm. kokoontumisrajoitukset ja toimittava entistä tarkemmin mahdollisimman terveysturvallisesti.  

Uutuuskirja Koronan koettelemat 

Korona on vaikuttanut hyvin laajasti elämään ja työhön; emme suinkaan ole ainoat. Monen ihmisen elämä erityisesti kehittyvissä maissa on vaikeutunut rajusti. Koettelemuksista ja niistä selviytymisestä, usein hämmästyttävällä sitkeydellä ja yhteistyöllä, kertoo Lähetysseuran juuri julkaistu kirja Koronan koettelemat. Kirjan on toimittanut Pirre Saario ja siihen on koottu Lähetysseuran sekä kirkkojen ja kansalaisjärjestöjen työntekijöiden kertomuksia koronapandemian ensimmäisen puolentoista vuoden ajalta. Kirjassa on myös välähdyksiä Suomen seurakunnista poikkeusoloissa. Kriisiaikana on opittu myös uutta ja hyödyllistä. Ihmisten tarinoista kutoutuu laaja kuva koronan tuomista uusista haasteista ja niistä selviytymisestä. Kirjassa on myös meidän päiväkirjamerkintöjämme ensimmäiseltä karanteenijaksoltamme viime helmikuussa. Kirjan hinta on 24 e (plus postituskulut) ja sen voi tilata itselle ja vaikkapa joululahjaksi Lähetysseuran Basaarista http://basaari.mission.fi tai sähköpostitse basaari@suomenlahetysseura.fi Siunattua syystalvea! Kiitos, että olet mukana tässä työssä!  

Voit lukea uutiskirjeen pdf -version tästä.

Terv Anja ja Jyrki 

1.11.2021 07.48