Kynttilä ikkunalla, sataa, vesi valuu ikkunoissa.

Suru

Tukea vaikeaan tilanteeseen voit saada sairaalapastorilta, oman seurakunnan diakoniatyötekijöiltä ja papeilta. Hautajaisten jälkeen suruun liittyvissä asioissa voit ottaa yhteyttä hautauksen toimittaneeseen pappiin.

Sururyhmä

Surunauha ry järjestää Iisalmessa vertaistukiryhmän keväällä 2023.

Ryhmässä on mahdollista jakaa ajatuksia muiden saman kokeneiden kanssa luottamuksellisessa ja vertaistuellisessa seurassa. Ryhmämuoto on ns. suljettu eli siihen ilmoittaudutaan etukäteen ja samat henkilöt kokoontuvat kaikilla kerroilla. Voit ilmoittautua mukaan riippumatta siitä kenet olet menettänyt tai kuinka kauan menetyksestäsi on. Jos menetyksestäsi on vielä kovin vähän aikaa, muiden kokemuksista kuuleminen voi tuntua kuormittavalta. Jos et ole varma osallistumisesta, voit soittaa Surunauhan toimistolle 044 751 9916, ja kysyä myös muista tuen muodoista.

Menettämäsi henkilö voi olla esimerkiksi puoliso, lapsi, vanhempi, sisarus, ystävä tai muu läheinen. Ryhmiimme osallistuu monenlaisia ihmisiä: toiset ovat kokeneet menetyksen vastikään ja toisilla menetyksestä voi olla jo useita vuosia. Surunauha ry on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton eikä toiminta ole osallistujille maksullista. Emme myöskään talleta osallistujien ilmoittautumis- tai muita tietoja ryhmän päättymisen jälkeen.

Tiedämme, että ryhmään osallistuminen voi tuntua jännittävältä: on hyvä muistaa, että ryhmässä on mahdollista puhua tai olla enemmän kuuntelijan roolissa oman tuntemuksen mukaisesti, ja halutessaan ryhmän voi jättää kesken tai ryhmästä voi myös lähteä kesken tapaamisen pois, jos se ei tunnu omalta.. Useimmat ihmiset kuitenkin tulevat aina uudestaan, ja huomaavat, että seuraavilla kerroilla puhuminen on jo helpompaa. Vaikka olisikin jättänyt ryhmän tai tapaamisen kesken, on tervetullut myöhemmin uudestaan osallistumaan.

Olemme yhteydessä vielä kaikkiin ilmoittautuneisiin ennen ryhmän alkua. Ryhmää ohjaavat Surunauhan koulutetut vertaistukijat Saara ja Marjaana.

Ryhmässä on pullakahvitarjoilu <3

Usein kysyttyjä kysymyksiä ryhmistä: https://surunauha.net/ryhmaan-osallistuminen

AIKA: 2.2.2023 / 9.2. / 16.2. / 23.2. / 2.3.2023 klo 18–20
PAIKKA: Kohtaamispaikka Louhentupa, Kirkkopuistonkatu 25, 74100 IISALMI
ILMOITTAUTUMINEN: https://forms.gle/GJFzjtjBmJWucvr49

Seurakunnan järjestämä sururyhmä alkaa keväällä 2023. Sururyhmässä on mahdollisuus jakaa ja pohtia läheisen kuolemaan liittyviä asioita, tunteita ja kokemuksia. Ryhmässä saa olla halutessaan myös hiljaa. Ryhmä tarjoaa mahdollisuuden vertaistukeen ja yhdessä olemiseen surun, muistojen ja myös ilon äärellä. Ryhmään voi tulla vaikka läheisen kuolemasta olisi jo kulunut pidempikin aika.

Lisätiedot diakoniatyöntekijä Raija Autio 044 7335 224 tai raija.autio@evl.fi tai pastori Timo Dahlbacka 0440 672 568 tai timo.dahlbacka@evl.fi.

Pyhäinpäivä

Pyhäinpäivänä on usein tapana muistaa kuolleita läheisiä viemällä kynttilöitä hautausmaalle. Pyhäinpäivän kirkot Kustaa Aadolfin kirkossa, Kustaa Aadolfin hautausmaalle ja muualle haudattujen nimet. Pyhän Ristin kirkossa Kangaslammin hautausmaalle haudattujen nimet. Kynttilähartaus Kangaslammin hautausmaalla (ei nimien lukua).

diakoniaviranhaltija
74100 Iisalmi