Uutiset

Uutislistaukseen

Pyhän Ristin kirkon kuoro juhlii yhdeksänkymppisiä juhlakonsertilla

Nyt on aika juhlistaa Pyhän Ristin kirkon kuoron kunnioitettavaa 90-vuotista taivalta. Ainutlaatuinen juhlakonsertti järjestetään Pyhän Ristin kirkossa sunnuntaina 29.10.2023 klo 14.00. Konsertissa esiintyvät muun muassa suurkuoro, joka on koottu Pyhän Ristin kirkon kuorosta sekä muista Iisalmen rovastikunnan kirkkokuoroista. Lisäksi juhlaa tähdittävät iisalmelaislähtöinen tenori Tuomas Miettola, kanttori ja urkuri Erkki Tyni, lapsikuoro sekä kanttorikvartetti.

isalmen kaupunkiseurakunnan kirkkokuoro esiintymässä silloisen uuden kirkon peruskiven muuraustilaisuudessa.

Iisalmen kaupunkiseurakunnan kirkkokuoro esiintymässä silloisen uuden kirkon peruskiven muuraustilaisuudessa 22.10.1933. Kuva: Pyhän Ristin kirkon kuoro ry:n arkisto.

Juhlavuoden kunniaksi suurkuoro esittää ohjelmistossaan kolme laulua, jotka kuullaan myös ensi kevään Kirkon laulujuhlilla. Yksi kohokohdista on teos "Oi Pyhä Henki, Herramme", joka on sovitettu uruille, kuorolle ja trumpetille. Kuoro- ja soololauluesitysten lisäksi konsertissa kuullaan myös urkumusiikkia, jota esittää Erkki Tyni. 

- Konsertti on ainutlaatuinen tilaisuus kokea monipuolista kirkkomusiikkia ja juhlia Pyhän Ristin kirkkokuoron pitkää ja vaikuttavaa taivalta, joka on kestänyt niin sota-ajat kuin koronan tuomat kokoontumisrajoitukset, Pyhän Ristin kirkon kuoro ry:n sihteeri Varpu Kettunen mainitsee. 

Juhlavuoden lisäksi konsertilla halutaan tuoda esille seurakuntien rikasta kuorotoimintaa ja herättää kiinnostusta kuoroharrastusta kohtaan. 

-Konsertin yhtenä tarkoituksena on myös suomalaisen kuorotoiminnan ja kirkkokuorojen tärkeän ja pitkän, monipolvisen olemassaolon ja historian esille tuonti sekä arvostuksen ylläpito, Kettunen kertoo. 

Kuoro esiintyi ensimmäisen kerran kirkon peruskiven muurauksessa 

Syksyllä 1933 Pyhän Ristin kirkon rakentamisen käynnistyessä silloisen Iisalmen kaupunkiseurakunnan kanttori Toivo Koiranen etsi laulajia perustettavaan kirkkokuoroon. 

-Kun Iisalmen kaupunkiseurakunnassa ei nykyisin ole omaa kirkkokuoroa, on herätetty ajatus, eikö kaupunkiseurakunnan laulua rakastavista henkilöistä löytyisi niin paljon innostusta ja rakkautta hengelliseen kuorolauluun, että voitaisiin perustaa seurakuntaan kirkkokuoro, Koiranen kirjoittaa Salmetar lehdessä 16.9.1933. 

Laulutaitoisia kuorohanketta kannattavia pyydettiin kokoontumaan 20. Syyskuuta kirkon sakaristoon. Vetoomus näyttää saaneen innokkaan vastaanoton, sillä ensimmäisen kerran uusi kuoro lauloi uuden kirkon peruskiven muuraustilaisuudessa 22.10.1933. 

-Valppaiden toimittajien valokuvista voi laskea kuoron silloisten laulajien määrän: lähes 30, joista miehiä 10.  Laulettu ohjelmisto sen sijaan jää arvoitukseksi, kertoo Pyhän Ristin kirkon kuoro ry:n puheenjohtaja Veijo Kettunen. 

Toiminta on pysynyt aktiivisena jo 90 vuotta. 

-Viimeisten vuosien aikana kuoron toimintaa ovat rikastuttaneet yhteisesiintymiset pienemmissä ja isommissa kokoonpanoissa juhlapyhinä ja muun muassa kaupungin juhlapäivinä. Jouluna ja pääsiäisenä seurakunnan kuorot laulavat jykevämmin yhdessä, Kettunen kommentoi. 

Pyhän Ristin kirkon kuoron 90-vuotisjuhlakonsertti su 29.10.2023 klo 14.00 Pyhän Ristin kirkossa. Konserttiin on vapaapääsy. 

Lisätietoja: Pyhän Ristin kirkon kuoro ry, puheenjohtaja Veijo Kettunen, 050 499 0848, veijopk.kettunen@gmail.com 

Pyhän Ristin kirkon kuoro ry, sihteeri Varpu Kettunen, 040 849 6975, kettunen.varpu@gmail.com 

Lähde: Salmetar, 16.09.1933, nro 103, s. 2 

https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/1887406?page=2 

Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot 

2023-10-06 07:32:00.0