Uutiset

Uutislistaukseen

Pyhäinpäivänä 4.11. hautausmaat välkehtivät lohdullisina

Pyhäinpäivän iltana kannattaa käydä hautausmaalla. Kynttilöiden paljous pimeässä illassa on kaunista katseltavaa. Kynttilät tuovat muistutuksen elämän liekin sammumattomuudesta, pilkahduksen taivaan kirkkaudesta ja toivon jälleennäkemisestä. Kynttilämeren keskellä saamme kauniin ja lohdullisen muistutuksen siitä, että elämä ei ole vain tässä. 

Nuoret ovat kokoontuneet haudalle sytytetyt muistokynttilät kädessä.

Pyhäinpäivän jumalanpalveluksissa muistetaan vuoden aikana kuolleita seurakuntalaisia. Jumalanpalveluksessa luetaan vuoden aikana poisnukkuneen seurakuntalaisen nimi sekä saatetaan sytyttää kynttilä hänen muistokseen. Kirkossa luetaan myös Vuorisaarnan alun autuaaksijulistukset ja tutut, rakkaat virret soivat lohdutuksen säveliä. 

Moni suuntaa pyhäinpäivänä sytyttämään kynttilän muistoksi haudalle. Jos omaisen hauta sijaitsee pitkien matkojen päässä, voi pyhäinpäivänä suunnata läheiselle hautausmaalle. Lähes kaikilta hautausmailta löytyy muualle haudattujen muistopaikka. Sen tunnistaa hautausmaalla runsaasta kynttilöiden rykelmästä.  

Pyhäinpäivänä kynttilöitä syttyy kirkoissa, hautausmailla ja kodeissa, mutta nykyisin myös sosiaalisessa mediassa. Ylä-Savon seurakuntayhtymä on toteuttanut pienen videonLinkki avautuu uudessa välilehdessä (YouTube.com), jossa kynttilän voi sytyttää hipaisemalla sydäntä. Video löytyy ennen pyhäinpäivää kaikkien seurakuntien somekanavista ja sitä voi vapaasti jakaa muistoksi ja lohduksi eteenpäin.   

Seurakuntien tapahtumat 

Iisalmen seurakunta 

  • La 4.11. klo 10.00 Messu, Herättäjäyhdistyksen kirkkopyhä klo 10.00 Pyhän Ristin kirkossa. 
    Liturgia Heli Heikkinen, saarnaa Kimmo Kivelä, vastuuryhmä Herättäjäyhdistys. Lohisoppa ja kirkkokahvit seurakuntatalolla ja seurat klo 12.00 

  • La 4.11. klo 12.00–15.00 työntekijöitä tavattavissa Kangaslammin ja Vanhalla hautausmaalla.  Työntekijöitä päivystämässä ja jakamassa lämmintä mehua. Heidän kanssaan hautausmaalla kävijät voivat keskustella haluamistaan aiheista, iloistaan ja suruistaan. 

  • La 4.11. klo 18.00 hartaus Kangaslammin kappelissa. 
    Anu Backman. Ei nimien lukua. Mukaan oma kynttilä, jonka saa viedä hartaushetken jälkeen haudalle. 

  • La 4.11. klo 18.00 Pyhäinpäivä iltakirkko Kustaa Aadolfin kirkossa.  
    Iltakirkossa luetaan kaikkien vuoden aikana pyhäinpäivästä 2022 pyhäinpäivään 2023 kuolleiden seurakuntamme jäsenten nimet riippumatta onko hautapaikka Kangaslammilla vai Vanhalla hautausmaalla ja sytytetään kynttilät heidän muistokseen. Saarna ja liturgia Anne Pulkka, avustaa Henna Savela. Partiolaiset sytyttämässä kynttilöitä. 

Lapinlahden seurakunta 

  • Pe 3.11. klo 18.00 Pyhäinpäivän aaton hartaus Alapitkän kirkossa. 
    Hartaudessa sytytetään kynttilät vuoden aikana Alapitkälle haudatuille. Pappina Petteri Suomalainen, kanttori Heini Heide. 

  • La 4.11. klo 18.00 Pyhäinpäivän musiikkihartaus Lapinlahden kirkossa. 
    Tilaisuudessa on paljon musiikkia. Musiikista vastaa Pyhäinpäivän kvartetti ja kanttori Heini Heide. Laulamme yhteislauluja, sytytämme kynttilät vuoden aikana kuolleille. Pappina Petteri Suomalainen. 

NIlakan seurakunta 

  • La 4.11. klo 10.00 Pyhäinpäivän messu Pielaveden kirkossa.  
    Muistamme edesmenneitä pielavetisiä rakkaitamme jumalanpalveluksen esirukouksessa. 

  • La 4.11. klo 18.00 Pyhäinpäivän kynttiläkirkko Keiteleen kirkossa 
    Kynttilät syttyvät edesmenneiden keiteleläisten seurakuntalaisten muistoksi. 

Sonkajärven seurakunta 

  • La 4.11. klo 17.00 Pyhäinpäivä iltakirkko Sukevan kirkossa.  
    Luetaan viime pyhäinpäivästä tähän pyhäinpäivään Sukevalla ja Kauppilanmäellä hautaan siunattujen seurakuntalaisten nimet, ja heille sytytetään muistokynttilät. 

  • La 4.11. klo 19.00 Pyhäinpäivän iltakirkko Sonkajärven kirkossa. 
    Luetaan viime pyhäinpäivästä tähän pyhäinpäivään Sonkajärvellä hautaan siunattujen seurakuntalaisten nimet, ja heille sytytetään muistokynttilät. 

Varpaisjärven seurakunta 

  • La 4.11. klo 19.00 Pyhäinpäivän iltakirkko seurakuntatalolla. 
    Jumalanpalveluksessa luetaan vuoden aikana hautaan siunattujen nimet ja sytytetään kynttilä heidän muistokseen. Liturgia ja saarna Matias Koponen, kanttorina Anna-Kaisa Tolvanen. 

Mon Oct 23 14:02:01 EEST 2023